Historisch gebouw

Villa L'Escale werd in 1923-1924 gebouwd door de befaamde Brusselse architect Jean-Jules Eggericx. Hij realiseerde deze niet-alledaagse en in het oog springende villa in eclectische stijl. Het gebouw is modernistisch en viel in die tijd op tussen de andere villa's op de dijk, die in cottagestijl opgetrokken werden.

In 1928 kreeg L'Escale de eerste vermelding in de prestigieuze Belgische architectuurwedstrijd Prijs Van De Ven, die de vijf meest vooruitstrevende bouwwerken bekroont. De villa is sinds 1995 beschermd als monument.

L'Escale heeft zijn grijze gevel en groene ramen behouden. Net als zijn combinatie van art deco en cottagestijl. De bepleisterde puntgevel en de erker weerspiegelen de cottagestijl. De drie bakstenen die de doorlopende smalle zijstukjes van de gevel versieren, verwijzen dan weer naar de art deco.

Binnen zijn die invloeden ook te zien. Het hotel bezit nog zijn originele vloeren - met typische Winckelmanstegel - plafonds en lambriseringen, cottagemeubels en versieringen, zoals blokjes in de muren en bollen in de trapleuningen.

Het hotel telt zes kamers, die stuk voor stuk bekroond zijn met een origineel kunstwerk van een hedendaagse kunstenaar, onder meer Hubert Minnebo en Fernand Vanderplancke. Opvallend is het schilderij met vingerafdrukken van Delphine Boël in de kamer op de eerste verdieping.

Historisch gebouw